Nuffnang Ads

Tuesday, 9 February 2016

Hospitalized

Assalamualaikum



Jangan panik dengan tajuk sebab yang nak diceritakan ni adalah sedikit throwback sahaja. But who is panic now? Okay no one. Errrrrrr. Yesterday I went to the Klang Hospital for visiting my mak friends. Kawan masjid mak and jiran mak (jiran aku jugak la kan?) has been hospitalized for some reason. Syafakillah. Sakit tu ujian Allah mungkin da terlalu lama kita senang dengan kesihatan yang Allah bagi. Get well soon :)

Last time I went to this hospital, ohhhh i dont want to remember if I can, when I have been admitted because my left hand broken. Gua accident waktu umur 19 tahun. Masa tu balik raya rumah member sekolah, dan aku langgar motor depan aku. Dan aku pun naik motor time tu (-___-). Perit ya ampun. Aku patah dekat bahagian pergelangan tangan so tangan aku bengkok 90 degrees. Can u imagine. Ewwwwww. Lepas tu bila dah patah, doktor sahkan yang tulang tu da kacau laluan saluran darah aku. My hand became swollen and the colour became darker. Seriouslah tangan aku sebelah hitam sebelah coklat cair.

Malam tu mak bawak ittewwww g Klinik dulu but klinik awal awal kata tak nak dah sebab dia sure ni patah. Mak terus bawak pegi hospital Klang. Masa dekat wad kecemasan tu, tunggu lama jugak lah. Lama lama tangan aku terus rasa sakit and I cried a lot. Tak sado langsung time tu sebab sakit gila weyh. Pastu bila number dah up, aku masuk bilik doctor tuh dan doctor pun tekan tekan tangan aku yang da bengkak lebam tuh, and dia sahkan patah. How sad I am at that time. Kau bayang baru raya ke enam dan esoknya aku harus balik ke UiTM Seri Iskandar for continue my class and malam ni doktor sahkan kau patah tangan dan di warded. 

After some treatment, doktor cuci luka kat kaki aku yang melecet teruk tu, pastu doktor soh g X Ray tangan tu, aku kena masuk wad 5B which is Wad Ortopedik. Mak balik. Mak cakap esok pagi mak datang balik. Perggghhh sedih gua. Malam tu aku tak boleh tidur dan nurse tu inject ubat trauma :(  Doktor kata emosi tak stable pasal tu trauma teruk. 2 hari aku telan ubat trauma. Makin hari tangan aku makin hitam and doktor macam tak ambek action. 2 weeks jugak lah. And one day ada pakar datang and when he saw my hand, he shout at his teams "Why you dont take action??? She might lost her hand if this will not be taken in operation theater in 3 days!!" And I was like "WHATTT??? LOST MY HAND?" 

Keesokannya aku terus masuk operation theater. Takut nauzubillah jangan cerita lah. Nurse soh tukar baju operation. You cant wear anything including your bra and panties. Dan aku pun diseret lah di atas strecther tuh. Masuk dalam operation theater, lagi menggigil kehidupan aku. Tak habis habis aku ingat aku akan mati jap lagi. Da la tak sempat nak tengok muka mak ayah aku sebab dorang stuck traffic jam. Aku just mintak Allah ampunkan dosa aku and sampaikan salam sayang dekat family aku. Sweet en aku?

After 10 minutes waiting, doktor bagi ubat bius and I am sleeping ~~~ I dont know what happen cause I am too sleepy. Yang aku sedar, doktor panggil nama aku, and aku bukak mata, and aku nampak banyak lampu dan mata aku pedih. Doktor cakap aku da settle operation, tangan aku da okay dan aku akan dimasukkan ke wad biasa. Wow! Alhamdulillah. Im done with my operation. Boleh tulis dalam kamus hidup aku. Tangan aku kena repair selama 5 hours. Lama gak en. Masa buat dressing tu baru la nampak tangan aku kena jahit bape belas jahitan entah. Dengan besi menceracak kat tangan lagi. Takut. Lepas dua hari aku da boleh discharge sebab doktor kata aku pulih dengan kadar cepat. 

Start dari hari tu aku tak mau naik motor. Seriously kalau aku bonceng sekalipun, aku rasa macam aku akan jatuh. Aku mesti nak peluk tangan aku kuat kuat. Mengada ke tak mengada ke yang pasti aku memang tak mau keperitan aku tu berulang lagi. Cuma, semua tu pengalaman. Tak semua orang ada pengalaman kena bedah pun. At least I have something to be tell right? Hahahhahaah. 




Thanks for reading my throwback story ahahahha. See you soon :)

p/s : hati hati jalan raya awak awak sekalian

Sunday, 31 January 2016

Ola Bola Review :)

Assalamualaikum


It has been a long time I didnt watch movie at Cinema. About a year maybe. Last time I watched cinema, the movie is Kingsman and The Secret Services. But when I watched Ola Bola trailer December last year, I talked to myself that I MUST watched this movie at Cinema. Cause I know it is worth to be watched there. I even marked showing date on my calendar and planner. Look how Nisa want something. And yes, yesterday, I make it! I bought two tickets, one for me and one for my sister. Penyebok!

Ola Bola are so impressive. I give a billions of stars on the sky for this movie. Seriously trust me! Eventho you are not football lover, surely this movie give you spirit and impact in your life. A big applause to the director cause theyre success for bringing us back on 1980's era which is we know our football team is the best among the rest. Cerita maciaaamm ni lah kita perlukan okay. Not the one yang bukan bukan tu.

This story show us, how our national team player was making so hard to win something for country pride. They are not playing for name, for money, but for pride. They want Malaysia win each of games cause they love our country and they want to make their family proud. And you can see too, our football team has all races joining in. Malay, Chinese, Indian, Singh and Bumiputera Sabah Sarawak give all their effort for every games. Love to see their friendship flows.

The most I like is the scenery and story line. Different background and culture you can learn here gaissss. Certain part I cried. Lorrrrrhhh you know lah my tear are so easily drop but when I looked beside, others cry too. Mihmihmihhh not me alone yeaaayyyy. Seems like you can feel all characters. How Tauke feel when his team has lost many games and as a captain he take all responsibility. Feel how Muthu has been throw away by his family cause they say his career are useless. And feel how Ali love this national player and training non stop for Malaysia pride. Feel them ecewwaaahhhhh. Padahal minat Ali berlebihan. Hai Ali, nak nombor boleh? Krik krik krik.

By not using famous actor, 1980's scenery, beautiful wardrobe in that time (see lah how they wear short pants and shirt for playing football), this movie will left something in ur heart. You will love it I bet. And sometimes I feel, why Im not live in that time. So cool I think. Hahahhaha. Untung depa pelakon tu dapat feel 1980's cemana. Lastly, go watch it and you worth it. 

p/s : Tunggu masuk Astro First nak langgan nak tengok lagi :)


Sunday, 24 January 2016

Perkahwinan Itu Subjektif

Assalamualaikum



Semakin aku besar, semakin aku nampak betapa subjektifnya perkahwinan tu. Kalau korang kata kecantikan seseorang tu subjektif, hanya orang yang menilai, sure perkahwinan tu pun sama subjektif. Which is not objektif yang kau boleh buat pilihan jawapan kan. Bukannya kau boleh sebut sebut je siapa jodoh kau pastu esok kahwin. Mana mungkin dong. Dalam dunia ni banyak sangat jenis perkahwinan boleh kita nampak dan ada orang cakap tu lah namanya tulisan takdir.

Yang bujang tak semestinya akan berkahwin dengan yang bujang. It never written as this. Ada je yang bujang berkahwin dengan hak milik orang. Especially girls. Man can married 4 wife if he is sure he can be a responsible man towards his wifes kan. We never know. Maybe yang bujang tu akan berkahwin dengan janda or duda. Or maybe dorang ni dah bercerai then kahwin balik. Allahuakbar. Allah know more than we know.

Maka dengan itu, aku sangat sangat nasihatkan, jangan nak sentuh sangat isu peribadi orang tentang perkahwinan dorang. Ye, mungkin kau dah berkahwin sekarang. Dah ada suami/isteri tapi kau tak pernah tahu mungkin akan datang dia tu bukan jodoh kau lagi. Dan mungkin dia masih jodoh kau, tapi rupanya dia mencari juga jodoh lain. Haaaaa parah kes ni. Atau mungkin sekarang kau masih bujang, tapi kau jangan pernah pandang hina pada orang yang menjadi isteri kedua or ketiga or keempat sebab kau tak pernah tahu akan datang kau macam mana. Seolah olah kau pandang dorang tu hina. Jangan lupa nabi kita juga berkahwin ramai namun niat dan matlamat nabi kita sangat jitu.

Yang jelas, Allah yang takdirkan hidup ini. Berserahlah pada Allah. Doa yang baik baik.
Dan mungkin ramai yang terlupa ada orang jodohnya adalah kematian .....


Saturday, 23 January 2016

Teman sepergaduhan (-____0)

Assalamualaikum



Semalam Jumaat. Dan aku cuti Jumaat sedangkan orang lain bekerja. Sebab apa? Sebab dua orang manusia yang Allah cipta untuk menjadi sahabat baik aku. Ya! Aainaa dan Syaza. Dua manusia yang tak boleh nak dinafikan dalam kehidupan aku. Last jumpa manusia ni masa pegi Penang hari tu ohhh bukan hari tuuu I mean November 2015. What the heck semua nya busy dan tiada persetujuan masa. Tapi setelah banyak sangat pertelingkahan dalam group whatsapp kitorang, kitorang decide nak settle lah problem ni. Padahal yang kitorang bertekak tu berkenaan dengan saiz Ikea Cheras dan Ikea Damansara. (-____0)


Okay lah. Dah decide untuk explore sendiri saiz Ikea, pasti akan ada pertelingkahan lagi tentang siapa pulak yang nak drive pegi sana...


Lepas da decide siapa drive, akan muncullah satu lagi isu yang tak berkenaan..


Oh gosshh! And finally yesterday we went outing together and of course we went to Ikea Cheras at Jalan Cochrane. Sepanjang perjalanan tu, we sang janam janam janam song sooooo many times. So addicted maaa sampai hafal dah. Kita pergi makan kat Ikea Restaurant dan bertekak siapa yang nak habiskan makanan sebab bertiga ni kalau mengambil makanan bukan main banyak sedangkan semua makan sikit sikit. Maka akan wujudlah pertelingkahan lagi siapa yang nak habiskan ayam, siapa yang nak habiskan meatballs. 


Dan untuk penyelesaiannya, Syaza mesti akan serahkan perut dia untuk makan sebab dia kurus. Aku dalam proses nak diet so tak leh makan banyak disamping kalau aku makan banyak, aku akan sesak nafas. Fuhhhh I have solid reason muahahahhaha. After all, lepas makan semua, okaylah, kita nak beli barang kan. So pergi la jalan jalan dalam Ikea. Setiap barang yang nak dibeli, mesti akan ada sorang yang bash. Dan dengan itu kami bertekak lagi...

Aku : Aku nak beli Iron board tu. Pendek so senang aku nak duduk. Aku tak suka diri.
Syaza : Kau tau tak benda ni makin lama makin menipis? bla bla bla bla
Aainaa : Kalau menipis boleh alas sejadah kan so bla bla bla bla ...

Aku tak sanggup nak continue conversation tu sampai aku ambek keputusan tak nak beli iron board tu. Punyalah. Okay lah. Itu kes tak setuju. Kalau kes setuju pun mesti akan ada benda nak isu punya...


Aku : Aainaa mana almari kau ni?
Aainaa : Kejaplah aku cari kod dia 
Syaza : Boleh aku duduk kat troli kau Aainaa?
Aku and Aainaa : Syaza pleaseee...........

And thats all. Aku da penat nak cerita yang tempat lain punya gaduh cemana. Aku rasa cerita kat Ikea ni pun da cukup serabut dah belum lagi yang kitorang tikam lidah nak pegi beli novel kat KLCC ke kat The Curve ke kat Sunway lah. Tapi apa pun yang kitorang gaduh, kitorang settle time tu jugak. Kitorang expert kot bahagian problem solver. You can trust us!

Conclusions, altho kitorang mesti akan ada isu, we never make it as a reason relationship kitorang berkubur. Buat masa sekarang, kitorang tak de la big issue. We still respect and love each other. Yang gaduh tu, alaaaa gaduh gaduh manja..... Krik krik krik


12 years and counting ......................................................................

Sunday, 17 January 2016

Kakak is your role model kan?

Assalamualaikum



As i am scrolling my phone gallery, Alhamdulillah it is not fulfilled by selfie picture ahahhahahah. It is full with my family picture. Oh am i a family woman? But surely enough, my love towards them are nothing to be compare. But in small family scope, I have 5 siblings and i am the eldest. I have 2 brothers who always storied to me how to be 'sado' or any hipster things or anything about their friends. And also I have 2 sisters who I can share my story and passion. Well you know right how girls talking. Lolz. And honestly I admit that I am more close with my 2 younger sistersss onyonyonyonyo. We always win!

But you know as the eldest among the others, all four of them copy whatever i speak and do. Ya Allah. Such a copycat lah i dont know lah why. Especially this 2 younger sisters, will copy what i wear, what i eat, my hobby, my ambition (-____-). And they want to be like me. My younger sister, Shyfa always told my mom, when she adult, she want to wear cloth like me, tudung like me. In fact, altho she is 9 years old now, she is copying me for wearing jubah or any loose cloth or shawl styling and she know which boutique i love to buy my cloth such as Calaqisya, Bella Ammara, Minaz, Zawara, Jovian and SBU. The other one, Sufiah as you see lah, copying me 100% lolz. Look like i am their idol so whatever.

And that 2 boys, copying me what i want to be. Okay let say i want to open up cafe and I told them "akak rasa nak bukak restoren lah sebab akak suka masak" and they will say "Eh sama dooohhh cita cita kitorang pun cam tuh." (-___0). Then when i got a job as an officer, they want to be an officer like me too. Whattt?!?!?! I told them to find another dream or passion. Be an engineer ke doctor ke football player ke Ya Allah why must you following me? Then when I said "Akak rasa akak nak kumpul duit nak pegi travel UK lah.." They replied "Kak, kitorang pun tgh kumpul duit kak" (-_____-). Grrrrr hate them so much.

Although it is a little bit annoying sometimes, but I feel proud. Not all people will take us as role model cause we are not perfect. And I told myself, I need to be the best person in this world cause they trust me and copy me. But another thing i have to admit, they said they dont want to be 'gemuk' like me. S***.


Sunday, 3 January 2016

2016 as you wish?

Assalamualaikum




Tak terlambat kan gua nak wish Happy New Year kat korang. Baru 3hb January. Selalu en kalau nak masuk tahun baru, bersepah aku tengok kat FB, Ig, Twitter korang punya azam tahun baru. Bagus lah korang ada azam. Aku dari kecik tak de azam. Masalah betul hidup aku. Dulu masa aku darjah enam, member aku semua gigih berazam nak dapat 5A UPSR. Dah tu aku pun berazam la jugak kang nampak outdated pulak. Dah last last 5A tak dapat. Aku heartbroken gila teruk. Maka, aku berazam untuk tak nak ada apa apa azam untuk semua tahun. Hebat en aku punya UPSR heartbroken.

Entah tetiba kan, untuk 2016 ni, aku bersungguh sungguh nak ada azam. Kira macam aku ni da pecah tradisi diri sendiri la nak ada azam. Aku punya sungguh tu, aku tulis lawa lawa dalam planner aku apa aku nak achieve 2016. Since aku da menginjak ke usia 23 tahun ni, aku rasa banyak benda aku kena buat. Aku  da tak berapa nak duduk dekat Zon Selesa lagi. Aku da tak patut tidur selama 8 jam. Aku da tak patut tengok youtube lelama. Aku da tak patut hantar kereta ke Car Wash kalau kotor. Nampak kan aku nak keluar dari zon selesa. Miahahhahahha

Actually, azam aku starting 2016 dan akan akan datang adalah nak jadi seorang yang bermanfaat dunia akhirat. Perghhhhh hebat gua canang. Kiranya 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 dan selamanya azam aku sama. Iaitu aku nak jadi seorang yang bermanfaat. Aku rasa aku nak buat banyak volunteering, aku nak jadi manusia penyabar dah tak mau jadi kepala angin punya manusia. Haaa cenggitu lah.

Itu kira azam utama dalam hidup lah. Azam kecil kecilan macam nak sambung belajar, nak tukar kereta (-_____-) tu, nak naik gred pegawai tu tengok la kalau Allah izinkan dapat la kot kan. Tapi memang mengharap. But Allah know what the best for us kan. Redha je lah apa apa pun. Oh ada lagi satu azam kecilan aku, aku nak update semua memory 2016 aku dekat belog ni. Seriouslah (-____-). Pastu aku cam nak buat OOTD pakaian aku so konon kot kot manusia lain terinspirasi. Sekali lagi seriouslah (-____-)

So, terima kasih Allah diatas kurniaan usia yang Engkau berikan pada aku untuk aku terus hidup. Aku nak jadi orang yang bermanfaat kepada semua. Bersyukur jugak kerana masih diberikan sebuah keluarga yang lengkap, masih hidup harmoni walaupun kengkadang adik adik makan selipar dengan aku sebab melawan cakap aku, still we loved each other. Dan sahabat sahabat yang best masih ada dekat sisi especially aainaa and syaza yang tak jemu berazam nak jadi baik start dari tahun 2008 sampai sekarang hahahahahah. Sudahnya kelaut semua ya ampun. Anyway, Selamat Tahun Baru 2016 everyoneeeeee !!!!




p/s : Ada kawan aku positif gila azam tahun baru dia nak kahwin 2016 . Altho dia tak de girlfriend, tapi dia kata dia percaya Allah akan bagi dia seorang isteri pasni so tak yah dating. Dating pas kahwin. Hebat do pegangan iman dia.

p/ss : macam mana glitternya blog aku, macam tu la aku harapkan 2016 aku bergemerlapan. Amacam? Cun tak seharian gua adjust blog semalam? Simple yet nice boleh laaa tuuhhhh

Wednesday, 30 December 2015

Page 365 per 365 2015

Assalamualaikum



In a blink of eye, kita da sampai ke penghujung 2015. Today will be the last day for 2015. MasyaAllah how time flies so fast. Macam garuda dia berjalan. Thanks to Allah cause give me this life, yaaa I know tak sehebat orang lain tapi cukup untuk aku rasa syukur. *sujud syukur*. Compare to 2014, 2015 give me a lot of experiences, joyness and so many things that I learned. Kira macam 2015 ni nafas baru selepas aku merudum jatuh tergolek ditimpa tangga dan sebaldi air untuk 2014. Sayang nak tinggalkan 2015 rasanya but what can we do, life must go on sayang ....

2015 witnessed me got a new job, travel with my besties, meet many of my favourite person, spend more time in the kitchen (-____-), attend a lot of food festival (-_________-), been surround by good people and so many else la I forget already aiyoooo 2015 tak habis lagi. Alhamdulillah Allah. Here let us take some throwback for my 2015. Yang manis manis sahaja kita paparkan. Yang pahit kita telan sendiri :)


Rather to travel with the monkey behind than this two human. Tapi sayang punya pasal, siap boleh plan nak travel lagi soon.


Say hai to my new friend gaisss. Here is quarter of my lovely person in office :)


I eat a lot. Not in this restaurant only. It including Dubuyo, Subway, Manhattan Fish. Okay stop i dont want to tell you more. *merenung ke luar jendela*


Dan nikmat Allah paling besar ialah masih lengkap ahli keluarga and we live in harmonious moment. *wink wink*

There is a lot actually korang. This is mine so what is urs? Bersyukur kerana 2015 melabuhkan tirai dengan jayanya InsyaAllah. Mengharapkan 2016 menjadi lebih indah dari 2015. Semoga Allah memberikan yang terbaik buat diriku, keluargaku, masyarakat sekeliling dan agamaku. Amin. 


My the best of nine 2015. Terpengaruh tengok benda ni dekat Instagram. But actually the best of nine for me personally not this. This is based on like orang. Nanti nanti lah aku update. Bye aku nak check in hotel malam kang nak tengok bunga api depan mata.